Kedves Olvasónk!

Szemethy Dániel vagyok, a NEOCONS Plus Kft. Takarmányozási tanácsadója

Szakmai pályafutásomat a Szent István Egyetemen szerzett Takarmányozási mérnök mesterszak alapozta meg. Ezt követően állattenyésztés tudományi doktori tanulmányaim közben mikrobiológus diplomát szereztem az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Az egyes képzések keretében tanulmányokat folytattam Walesben az Aberystwyth-i és az olaszországi Sassari egyetemen.

Már a diplomaszerzéseim alatt is érdeklődésem fókusza a tejelő tehenek bendőbeli mikrobiális folyamataira, valamint a tömegtakarmány-tartósítás mikrobiológiai vonatkozásaira irányult. Ennek nyomán 2017-ben kezdtem el takarmányozási tanácsadóként dolgozni egy független magyar takarmánygyártó cégnél. Munkám során kapcsolatba kerültem a dinamikus bendőmodellt és az arra épülő receptúra optimalizálási szoftvert is fejlesztő amerikai Cornell egyetemmel. Egy stratégiai együttműködés során az egyetemhez kötődő nemzetközi szaktanácsadó csapat részévé válhattam, ami elsődlegesen határozta meg jelenlegi telepen végzett szakmai munkámat. Partnereim sikerhez segítéséhez elengedhetetlennek tartom a problémák rendszer szinten történő megoldását, melynek fontos alapja a kiváló tömegtakarmány minőség és az erre épülő dinamikus modellel történő adagoptimalizálás.

Szerencsésnek tartom magam, hogy ezen tevékenységekre inkább szenvedélyként, mint munkaként tekinthetek. Mindennapjaim során legfontosabb feladatomnak tartom, hogy partnereimnek a gyakorlatban is kipróbált, de biztos és naprakész tudományos alapokon nyugvó szintetizált tudást adjak át. Ennek két legfontosabb alappillére a minél gyakoribb telepi jelenlét és a tudásom folyamatos bővítése. A tejelőtelepek sikerének legfontosabb kritériumának a tranzíciós takarmányozás sikerét tartom, tudásomat is ebben a témában igyekszem leginkább mélyíteni. Ehhez hatékony és elengedhetetlen eszköz számomra a Cornell Egyetem által fejlesztett dinamikus nettó energia és fehérjeoptimalizálási modell, melyhez lehetőségem nyílt maguktól a rendszer fejlesztőitől közvetlen szakmai iránymutatást kapni. 

A NEOCONS számára is kiemelt fontossággal bír a naprakészség, a stabil szakmai háttér és partnerek maximális kiszolgálása, ezért is öröm számomra, hogy ezt a csapatot erősíthetem.