Baromfi szimpózium, Budapest, 2018.10.02
Az őszi „konferencia szezont” a Baromfi szimpózium nyitotta meg, melyen kis csapatunk is részt vett. Az Adisseo képviseletében pedig Miguel Colilla Sanchez kollégánk tartott előadást az antibiotikum csökkentés lehetőségeiről a baromfi takarmányozásban.
Az idei szimpózium anyaga is megfelelő precizitással lett összeválogatva, hiszen olyan témákról hallhattunk, mint a brojler teljesítmény növelés genetikai lehetőségei, a korszerű telepi higiénia és a legújabb féreghajtási stratégiák. Bizonyította az előadások kiválasztásának sikerét a nagy látogatottság, hiszen számos termelő és szolgáltató jelent meg az eseményen.
Bárány László, a Master Good cégcsoport alapítója beszámolt az általuk megálmodott és felépített baromfi integrációról, melynek fenntarthatósága gazdaságosságában rejlik. Az általuk tervezett vágóhíd mintegy 15.000 darab csirkét fog óránként vágni, mellyel világszintre emelik termelésüket.
Antibiotikum használata a baromfi takarmányozásban
Magyarország az antibiotikum felhasználók listáján Európában az ötödik helyen áll szorosan követve Spanyolországot, Ciprust, Olaszországot és Portugáliát.
Az amerikai illetőségű Tyson Foods 2011 óta közel 80%-kal csökkentette antibiotikum felhasználást a brojlertartásban és 2 millió brojlercsirkét állít elő évente. Először 2014. októberében megszüntettek mindenféle antibiotikum felhasználást 35 keltetőnkben, majd 2017. szeptemberétől elhagyták az antibiotikum felhasználást a brojler állományban.
AZ EU 2009 és 2016 között 16%-kal növelte a baromfi állományát csökkentett antibiotikum felhasználás mellett.
Mindez azt bizonyítja, hogy igenis járható az út, melyen kevesebb antibiotikumot és több prevenciót alkalmazva minőségi és gazdaságos termelést érhetünk el.
Amennyiben az ön érdeklődését is felkeltette a téma és foglalkoztatja az antibiotikum felhasználás csökkentési lehetősége, kérjük keressen bennünket bizalommal!