Cikkünk a Baromfiágazat 2018 szeptemberi számából
Az NSP-enzimek (karbohidrázok) a gabonafélékben található nem keményítő poliszacharidokat bontják, amely során rövid láncú arabinoxilánok keletkeznek. Yacoubi és munkatársai (Adisseo, INRA, Genti Egyetem 2018) kísérletei során ezen molekulák prebiotikus hatására derítettek fényt, amely a bél mikroflóra kedvező befolyásolása révén a brojlercsirkék teljesítményének fokozását eredményezte.
Rovabio Advance a széleskörű NSP-bontó enzim-komplex
A nem keményítő poliszacharidok (NSP) a béltartalom magasabb viszkozitását és a bélgyulladás kockázatának növekedését okozhatják. Ezen káros hatások hatékony elkerülése érdekében olyan globális takarmány emészthetőség fokozó enzim megoldást vizsgáltak, mint a feedáz, amely olyan széleskörű NSP-bontó enzim-komplex, amely magába foglal xilanázokat (Xin), arabi-nofuranozidázokat (Abf) és béta-glükanázokat. A feedáz enzim-komplex által felszabadított oligoszacharidok (arabinoxilánok (AX), arabino-xilo-oligoszacharidok és xilo-oligoszacharidok) prebiotikus hatását tanulmányozták, s azt találták, hogy egyesek közülük növelik a bélflóra által termelt rövid szénláncú zsírsavak (SCFA), részben a vajsav, termelődését. A prebiotikus hatás mértéke függ a xilán lánc bontási hatékonyságától, azaz a rövid láncú arabinoxilánok keletkezésétől. Az Abf az arabinóz molekulákat, mint oldalláncokat lehasító enzim, s fokozza a Xin enzim aktivitását az AX láncon, jobb hozzáférést biztosítva a hidrolízishez. Ez egy olyan szinergista hatása a feedáz enzim-komplexnek, amely egyúttal fokozza a prebiotikus hatást.

Kattintson ide és olvassa tovább cikkünket!
NEOCONS – kiegészítjük egymást