Az állattenyésztés sikerét legnagyobb mértékben a takarmányozás befolyásolja, ezért bármely állattenyésztési probléma esetén az első kérdés: rendben volt-e a takarmány? Jogos a kérdés, ugyanis az állati szervezet és a környezet közötti kapcsolatban a legnagyobb volument a takarmányok képviselik, ezért azok minősége meghatározó az állati termelés színvonalát tekintve.
A takarmányok által közvetített problémák alapvetően kétfélék lehetnek:
- tápanyag-ellátottsági hiányosság (eltérés az optimális ellátási szinttől);
- egészségkárosító és/vagy teljesítménycsökkentő kémiai és/vagy mikrobiális ágensek jelenléte (eltérés a tolerálható szinttől).
Mindkét probléma gyökere legtöbbször szabad szemmel láthatatlan, csak a takarmány laboratóriumi vizsgálata adhat egyértelmű választ. Ideális az lenne, ha takarmányainkat a betakarításkori állapotukban megőrizzük és bevizsgáltatjuk. Fordított sorrendben jobb lenne, azaz először megvizsgálni, hogy érdemes-e megőrizni, de ez igen költséges eljárás lenne. Így ma egyet tudunk tenni: a takarmánytermesztő szakemberektől elvárjuk a legjobb minőségű takarmány-alapanyagokat, amelyeket különböző eljárásokkal megvédünk a kiszámított feletetési idejükig. Akkor jártunk el megfelelően, ha a betárolt takarmány több mint 98 %-át hasznosítani tudjuk, azaz a tárolási veszteség kisebb mint 2 %, és mindezt minél alacsonyabb költségráfordítással érjük el. Ahhoz, hogy ezen kívánalmaknak meg tudjunk felelni, sok-sok tényezőt kell szem előtt tartanunk. Ehhez nyújt szaktanácsadást a NeoCons Plus Kft. és ajánljuk a PanAcid termékcsalád tagjait.
Milyen tartósítási eljárást válasszunk?
Tartósítási eljárások
1. Szemestermények szárítása
Mivel ez az esetek többségében “bérmunkában” történik, az állattenyésztőnek azzal kell dolgoznia, amit kap. De ne hagyjuk magunkat: csak “kíméletes” szárítási technológiájú üzemben száríttassunk! A szemestermények betároláskori nedvességtartalma 12-14 % közötti (az alacsonyabb nem jobb!) és a mikrobiológiai szennyezettsége alacsony szintű legyen. A betárolt terményt 1-2 havonta szellőztessük át! Ennek a tartósítási módnak nagy az anyag-mozgatási igénye és az energiahordozók változó világpiaci ára miatt az egységnyi költség nagy intervallumban változhat. Ha nem tudunk jobbat, akkor használjuk! Tartsuk azonban szem előtt, hogy a szárított szemestermény alapvetően egy időzített bomba, amelynek a gyújtószerkezete a H2O, robbanótöltete pedig a baktériumok, az élesztő- és penészgombák spórái. Ha a kettő közül az egyiket ki tudjuk zárni, akkor a robbanást meg tudjuk akadályozni. Erre a célra szolgálnak a PanAcid termékskálában megtalálható propionsavkészítmények: Acimix P liquid és Acimix FP liquid.
2. Szemestermények nedves tárolása
Be kell látnunk, hogy a klímaváltozás egyik hatása a több és egyenetlenebb eloszlású csapadék, amely a szemestermények betakarításkori állapotát meghatározza. A magasabb (>20 %) nedvességtartalommal betakarított szemestermények szárítása már gazdaságtalan, ezért célszerűbb az erjesztéses (>30% nedvességtartalom) vagy a kémiai tartósítási eljárások alkalmazása. Magyarországon a szemestermények (főként a kukorica) 18-24 % nedvességtartalom mellett kerülnek betakarításra és betárolásra, így a kémiai tartósítási eljárásoknak van nagyobb jelentősége, ezért ebben a témában a legnagyobb a PanAcid termékskála választéka: PanAcid Grain liquid és Acimix Grain liquid.
3. Tömegtakarmányok tartósítása
a) Elsősorban (de nem kizárólagosan) a kérődzők takarmányozásában a legnagyobb tömeghányadot képviselő szilázsok és szenázsok tartósítására szintén erjesztéses és kémiai tartósítási eljárások alkalmazhatók. A könnyen erjeszthető tömegtakarmányok (silókukorica, fű-félék stb.) esetében a jól megválasztott betakarítási fenofázis és a jól megszervezett szilázs/szenázs készítési technológia alapvetően meghatározza, hogy a szintén jól megválasztott oltóanyag ki tudja-e fejteni áldásos tevékenységét. Figyelembe kell azonban venni, hogy a szilázs/szenázs készítés idején nem csak a hasznos, hanem a káros mikroorganizmusok is szaporodásnak indulnak. A hasznos mikróbák által termelt savak konzerváló hatása csak azután jelentkezik, amikor a káros mikróbák száma már növekedésnek indult, tehát egy késleltetett hatást tudunk csak elérni. Ezt a mikrobiológiai helyzetet meg tudjuk változtatni a betárolás idején alkalmazott kis dózisú vagy rétegenkénti propionsavas kezeléssel, amelynek hatására egyidejűleg megakadályozzuk a káros mikróbák és támogatjuk a hasznos baktériumaink elszaporodását.
A nem kellően tömörített szilázs/szenázs depó megbontása után az oxigén jelenléte felgyorsítja a kedvezőtlen folyamatokat (mikrobiális romlási folyamatok: melegedésből adódó energiaveszteség, penészedés/mikotoxin-képződés, élesztősödés, rothadás stb.), ha nem teszünk ellene.
Mit tehetünk? Vagy a romlási folyamatokat megelőző ütemű fogyasztás, vagy a felületek kémiai tartósítószerekkel történő kezelése a megoldás. Ez utóbbira javasoljuk a PanAcid termékskálából az Acimix FP liquid-et.
b) A nehezen erjeszthető tömegtakarmányok (pillangósok) tartósítási eljárása még nagyobb technológiai fegyelmet kíván, s nagyobb a jelentősége a nemkívánatos mikroflóra-gyérítés bevonásának a technológiai folyamatba. Itt az Acimix FP liquidet ajánljuk.
c) A nagy nedvességtartalmú melléktermékek (répaszelet, sörtörköly stb.) mikrobiális romlásra hajlamosak, ezért az erjesztéses tartósításuk alternatívája a nagyobb biztonságot adó szerves savkeverékekkel történő kezelés lehet, amire a PanAcid Grain Plus liquidet és az Acimix Grain liquid termékeket javasoljuk.
d) A szárítással készített tömegtakarmányok (széna-félék) minőségét az időjárási viszonyoknak való kitettség nagyban befolyásolja, ezért arra kell törekedni, hogy a táblán történő manipulálás idejét a minimálisra lecsökkentsük. Jól tudjuk, hogy a száradási folyamat kb. 20 % nedvességtartalomig viszonylag gyorsan végbemegy, de a további vízleadás mértéke már lassabb és még inkább függ a környezeti feltételektől. További hátrány, hogy minél szárazabb a növény, annál nagyobb a begyűjtéskori levélpergési veszteség, amely a széna tápértékét rontja (lucernaszéna!). Mindezekből adódóan célszerű a szénát úgy betakarítani, hogy nedvességtartalma 20-24 % között legyen, de a penészedés elkerülése végett penészedésgátló készítménnyel, például a termékkínálatunkban megtalálható Acimix FP liquiddel kell kezelni a bálázással egy menetben.
4. Késztakarmányok tartósítása
A teljes értékű takarmányok (tápok) alapanyagául szolgáló szemestermények természetes módon szennyezettek mikroorganizmusokkal (baktériumok, élesztő- és penészgombák). Betakarításkor a szemestermények szennyezettsége tipikus körülmények között kb. 5.000 spóra/g. 14 % nedvességtartalom alatt ez az érték a tárolás során lényegesen nem változik, viszont ennél magasabb, kb. 16 % nedvességtartalom mellett mintegy 40 nap alatt már elérheti a 2.000.000 spóra/g értéket a mikrobiális szennyezettség. Meg kell jegyeznünk, hogy takarmány előállításához legfeljebb 200.000 spóra/g szennyezettségű szemesterményt szabad felhasználni! Csak fokozza a problémát, hogy a magasabb mikrobiális szennyezettség magában hordozza a magasabb mikotoxin-szennyezettség lehetőségét is! Ezért lényeges, hogy a késztakarmányokat olyan alapanyagokból állítsuk elő, amelyek mikrobiális szennyezettségét valamilyen kezeléssel csökkentettük. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor a késztakarmányba kell olyan savkészítményt kevernünk, ami feletetésig megvédi a takarmányt azon kedvezőtlen mikrobiológiai változásoktól, amelyek megbetegedéseket és teljesítmény-csökkentést okozhatnak, mint például a PanAcid Grain liquid továbbá az Acimix F liquid, az Acimix P liquid és az Acimix FP liqiud termékek.
5. TMR tápérték-védelme:
A TMR egy speciális formája a teljes értékű takarmánynak, különlegessége a magas nedvességtartalom, amely a romlási folyamatok szempontjából kritikus. Abban az esetben, ha a TMR-t a jószágok nem eszik meg rövid időn belül (különösen nyáron), akkor a melegedésben megnyilvánuló energiavesztés és az ebből adódó takarmány-visszautasítás jelentős takarmányköltség növekedést vagy teljesítmény-csökkenést okoz. Ennek megelőzése egyszerűen megoldható egy jól megválasztott savkeverék, például a PanAcid TMR Dry bekeverésével.
PanAcid termékskála = értékmegőrző és higiéniai megoldások
Az amerikai ADM cégcsoport Pancosma & Associates takarmány-kiegészítő divíziójához tartozó lengyel Provit cég által gyártott PanAcid termékskála olyan egyedi igényekre szabott termékeket kínál, amelyek a takarmánytartósítás széles körében megállják helyüket, hatékonyságuk és ár-érték arányuk tekintetében egyaránt. A fent említett témakörök nagy jelentőséggel bírnak a takarmányozás biztonsága és hatékonysága tekintetében, ezért szeretnénk vázlatosan bemutatni a PanAcid termékskála ide vonatkozó tagjait.
A PanAcid termékskála összeállításánál alkalmazott alapanyagok:
- Hangyasav: a legerősebb antimikrobiális hatású szerves sav, jelentős élesztőgomba-ellenes hatással. PH-csökkentő hatása növeli a takarmányok higiéniai státuszát, javítja a tápanyagok emésztését. Propionsavval keverve hatékony a Salmonella elleni küzdelemben.
- Propionsav: erős fungicid hatású szerves sav, megakadályozza a penészgombák elszaporodását és mikotoxin-képződését, csökkenti a mikrobiális terheltséget, megakadályozza a takarmányok melegedését. A hangyasav és a propionsav pufferelésére ammóniát használunk, mivel csökkenti e savak korrozivitását és illékonyságát, elnyújtott hatást biztosít és nem befolyásolja a takarmány ásványi anyag-tartalmát. Biztonságossá teszi a terméket.
- Ecetsav: antimikrobiális hatású szerves sav, a patogén baktériumok szaporodását gátolja, hatékony a szilázsok/szenázsok aerob stabilitásának megőrzésében is, támogatja a tejsavtermelő baktériumokat.
- Szorbinsav: élesztő- és penészgombák fejlődését gátolja, kedvezőtlen viszonyokat teremt a hasmenést okozó szaprofita és a patogén mikroflóra fejlődéséhez, támogatja a tejsav-termelő baktériumokat. Nem illékony.
- Benzoesav: igen erős antifungális és antibakteriális szerves sav. Nem illékony, Na-benzoát formában alkalmazzuk.
- Almasav: antimikrobiális hatású szerves sav, leginkább a <12 % nedvességtartalmú takar-mányokban hatékony, elsősorban a savkeverékek ízletességét lehet vele fokozni.