2018. június 25.
A világon a tojás a leginkább fogyasztott állati eredetű élelmiszer, az anyatej után a legfontosabb táplálék. Értékes fehérje forrás, hiszen az esszenciális aminosavak szinte mindegyikét tartalmazza lipideken, ásványi anyagokon és vitaminokon kívül. Szobahőmérsékleten több hétig is eláll.
A baromfi takarmányozási költsége az összes költség 60%-a, így a tojás termelési ciklus megnyújtása a profitabilitás szempontjából nagyon fontos. A hazai piac versenyképességét rontja az import szója helyzete, az állati eredetű alapanyagok tiltása, a sok kis létszámú üzem és a különböző, bonyolult állatjóléti szabályok. Bár Hollandiában a 110 hetes állomány sem ritka, Magyarországon tartástechnológiától függően átlag 60-70 hét a tyúkok átlag életkora.
A termelés eredményességének döntő szakasza az utolsó 20 hétre tehető. A kulcs a takarmány fogyasztás mértéke és a tojástermelés intenzitása közötti kapcsolatból eredő fajlagban van.
NexTend® a Pancosmatól
A Pancosma szabadalma és fejlesztése alapján új terméket köszönthetünk a piacon, mely a perzisztencia végén támogatja a tojástermelés intenzitását. Az állomány jobb kondícióval rendelkezik, az állomány tovább marad termelékeny. Az állomány életkorának növekedésével a zsírmáj szindróma előfordulási lehetősége fokozódik. A NexTend® segít ennek korlátozásában.
Egy tojó átlag napi takarmányozása során kb. 300Kcal energia kerül bevitelre és emésztésre. A máj nagy igénybevétele folyamatos, hiszen az összes takarmány itt kerül feldolgozásra. A szénhidrátok zsírsavakká alakulnak (lipoproteinek). Az inzulin szint felelős a táplálóanyagok szöveti tárolásáért és mobilizációjáért, míg a lipoproteinek a petefészekben a tojássárga fejlődését teszik lehetővé. A zsírsavak egy része depókban raktározódik, míg elősegítik a lipoprotein szintézis energizálását a májban.
A termékkel számos takarmányozási próbát folytattak világszerte. Az egyikben 30-30 madarat állítottak kísérletbe, melyeket 80 hetes korban vágtak le. A vizsgálat során a májat és a petefészket vizsgálták. 100g terméket adagoltak 1 tonna késztáphoz.
A NexTend® csökkentette a zsírmáj gyakoriságát, javította az átlagos tojás nagyságot, hozamot, csökkentette a takarmány felvételt és a fajlagot.
A NexTend® javította a tojás sárgájának homogenitását és pozitívan befolyásolta a sárgája kilökődés gyakoriságát. A NexTend® csoportban a tojássárgák mérete jelentősebb és homogénebb volt a kontroll csoporthoz viszonyítva. Kevesebb idő kellett a megérésükhöz. A NexTend® képes lassítani a termelési eredmények csökkenését.
A NexTend® páratlan termék a tojáspiacon, mely megbízhatóan működik és kiegyensúlyozott termelést, stabil hozamot jelent a gazdák számára.
További információért forduljon hozzánk bizalommal!
Készítette:
Árendás Edit
Alapanyag Kereskedelmi Vezető